Poker

Iedereen kent het spelletje pokeren wel. Hoewel de naam erg bekend is, blijkt het kennen en onthouden van de spelregels vaak een lastige klus. G4mes.nl legt uit wat de basisregels zijn van poker spelen.

De basisregels van poker spelen

De meest voorkomende pokervariant is Texas Hold'em. Deze variant speel je met twee tot tien mensen en een spel van 52 kaarten. Ieder krijgt 2 kaarten, die aangevuld kunnen worden tot een combinatie van maximaal 5 aan de hand van de kaarten die de 'dealer' op tafel legt. De sterkte van de kaarten hangt af van de combinatie, waarop we later terugkomen.

Het doel is om je tegenstanders te misleiden in de sterkte van de kaarten die je in je handen hebt. Heb je goede kaarten, dan wil je de winst maximaliseren. Ben je in het bezit van mindere kaarten, dan kan het zich lonen om veel te bluffen, waardoor je misschien ook in de prijzen valt.

Bij poker werk je met een gezamenlijke pot waarin alle inzetten van de deelnemers verwerkt zijn. Het geld in de pot wordt toegekend aan degene met de hoogste wincombinatie kaarten in zijn hand of door het inzetten van chips die niet meer door tegenstanders 'gecalled' worden; opponenten zijn niet bereid te betalen voor een inzet waardoor je automatisch de gemeenschappelijke pot wint.

Inzet van spelers

Hiermee komen we op een ander punt van poker spelen: alle pokervarianten vereisen een gedwongen inzet van spelers, beter bekend als 'blinds'. Na het inzetten van de 'blinds' moeten spelers hierop reageren. Dit kan op de volgende manieren:

Check
Wordt er in de huidige inzetronde niet ingezet, dan bestaat de optie om te 'checken'. Bij deze actie verliest de speler niet het recht op de pot, maar enkel om in de desbetreffende ronde in te zetten. Hierna gaat de beurt naar de eerstvolgende speler links van de speler die gecheckt heeft. Checken alle spelers in één ronde, dan kan deze ronde als gespeeld worden gezien.

Bet
Is er nog niets ingezet in een ronde, dan kan een speler een 'bet' ofwel inzet plaatsen. Bij een inzet kan de volgende speler links van degene die ingezet heeft ervoor kiezen om te passen (fold), de inzet te verhogen (raise), of meegaan (call).

Fold
Een 'fold' betekent dat een speler zijn hand weggooit (niet letterlijk), waardoor de speler geen kans meer maakt op de pot van die ronde. Je mag dan ook niet meer inzetten in het lopende spel of de uiteindelijke pot.

Call
Wil je meegaan met de inzet die in de huidige is geplaatst, dan kies je ervoor om een 'call' te doen. Als gevolg moet je evenveel chips in de pot plaatsen als de speler die een 'bet' heeft geplaatst.

Raise
Wil je voor een beetje meer spanning zorgen, dan kun je voor een 'raise' gaan tijdens het poker spelen. Met deze move moet je minstens de 'bet' verdubbelen die eerder is geplaatst. Vervolgens is het de beurt aan de andere spelers met de vraag of ze meegaan in jouw raise of 'folden'. Verdubbelen zij echter wederom de inzet, dan heet dit een 'reraise'. Je kunt normaal gesproken net zo lang raisen totdat je 'all-in' gaat.

Winnende combinaties

De combinatie van je kaarten is essentieel om kans te maken op de pot. De winnende kaartvolgordes, geordend op sterkte, zijn:

Royal Flush
De rest kan zijn koffers pakken als je deze combinatie hebt. Een combinatie van Aas, Koning, Vrouw, Boer en 10 (van dezelfde soort) is de hoogst mogelijk combinatie.

Straight Flush
In de meeste gevallen ook goed voor de winst. Een Straight Flush houdt in dat je vijf opeenvolgende kaarten hebt van een gelijke soort. Belangrijk is dat de Aas zowel voor de twee als na de Koning kan komen. Bij meerdere Straight Flush-combinaties wint degene met de hoogste kaart.

Four of a Kind
Een vrij dodelijke combinatie van vier gelijkwaardige kaarten. Bij meerdere Four of a Kind-combinaties wint degene met de hoogste kaart.

Full House
Combinatie Three of a Kind en One Pair. Komt er in dezelfde ronde twee of meerdere keren een Full House op tafel, dan beslist de hoogste Three of a Kind. Bij een gelijke combi tussen spelers wordt vervolgens gekeken naar de hoogste pair.

Flush
Een Flush bestaat uit vijf willekeurige kaarten van gelijke soorten. Bij meerdere Flush-combinaties beslist de hoogste kaart, daarna de volgende in de reeks.

Straight
Bij een Straight beschik je over opeenvolgende kaarten van verschillende soorten. De Aas kan wederom na de Koning of voor de twee komen. De hoogste kaart wint uiteraard de pot.

Three of a Kind
Drie dezelfde kaarten van elk een andere soort.

Two Pair
Twee verschillende paren. Bij meerdere Two Pairs wint de hoogste combinatie. Zijn beide combinaties gelijk, dan wint degene met de hoogste vijfde kaart.

One Pair
Een paar. Bij gelijke combinaties wint degene met de hoogste volgende kaart.

High Card
In dit geval is er sprake van geen enkele bovenstaande combinatie. Degene met de hoogste kaart wint. Is deze gelijkwaardig, dan wordt gekeken naar de eerstvolgende kaart.

Poker online spelen

Zoals je kunt zien, duurt het waarschijnlijk even voordat je alle regels van poker onder de knie hebt. Natuurlijk geen probleem, aangezien er genoeg gratis online poker versies te spelen zijn. De regels van de dealer verschillen per online spel. Let hier op wanneer je poker online wil gaan spelen, zodat je niet te vroeg juicht. Wij wensen je in ieder geval veel speelplezier!